Sunah Suka Sakura dot com

Friday, January 29, 2010

Aku, Lelaki dan Tangisan....(kematian difikiranku)


aku sudah tidak sanggup menangis lagi...itulah yang pernah aku tanam dalam diri ini..tetapi air mata ini tetap kalah. Aku tak pasti kenapa akhir2 ini aku mudah terasa..tersentuh...aku pandang sekeliling, aku rasa semuanya kosong, tiada apa yang boleh aku isi dan aku nikmati...

Sejak akhir2 ini jua, aku selalu termimpikan arwah atukku yang bersama arwah nenek yang buta...yang buat hatiku sayu dan tersentuh bila arwah berkata "Soleh...kenapa terlalu cepat awak hendak bersama kami?" Arwah terlalu baik terhadapku semasa hayatnya...aku masih ingat basikal tuanya, aku selalu membonceng bersamanya, sambil aku peluk dia dari belakang, sambil dia membuat lawak jenaka..aku terlalu rindukan atukku...dia sanggup berkayuh sejauh 10KM kerumahku dgn membawa jajan untukku dan cucunya yang lain..maafkan aku atuk..aku tak sempat membalas segaja jasa dan kasih sayang yang telah atuk curahkan untukku..

Ya Allah, kenapa air mataku terlalu murah malam ini...???lemahkah aku seorag lelaki menangis atas sebab yang tidak jelas...KAU perteguhkanlah iman senipis sutera ini agar mampu terus aku harungi hidp yang penuh dgn pelbagai onak dan duri ini...

Ya Allah Ya Tuhanku, Andai kematian menjemputku pada saat ini...adakah kaki ku terletak di Jannah? Atau adakah kakiku sudah berada di dalam landasan Narr?

Andai sesaat kemudian
Dia datang menjemputku
Pasti lidahku beku
Fikiranku kaku
Takut itu selubung jiwaku

Andai sesaat kemudian
Dia datang menjemputku
Pasti terdengar rayuanku
Berikan aku walau sedikit waktu
Untuk kuterima jemputan itu

Andai sesaat kemudian
Dia datang menjelma
Pasti aku kan terkesima
Mengimbas sejarah baru dan lama
Gagahkah ku untuk menerima?

Teman,
Andai sesaat nanti
Kematian menjemputku
Hadiahkanlah.....
Sebaris al-Fatihah
Buat rohku

Andai sesaat nanti
Perasaanmu terguris
Maafkan daku
Kerna aku
Insan biasa
Tak lekang dari
salah & silap

Teman,
Andai sesaat nanti
Kematian menjemputku
Ziarahilah pusaraku
Agar rohku
Tenang di sisi
Tuhan yang satu

Teman,
Maafkan aku..
Aku sudah tidak cukup kuat
untuk terus terus menahan air mata ini
dari terus dan terus mengalir...
Maafkan aku...andai sesaat nanti
Kematian itu menjemputku....


Wednesday, January 27, 2010

keluhan terus tersisa dihati....




Kaktus...


Dingin pagi menyentuh tubuhku lagi,
Alhamdulillah Ya Rabbul Izati....

Semalam kau terima kaktus
Kaktus yang berduri penuh berbisa..
Namun..
Kau terima dengan hati terbuka
Senyum melirik dibibirmu…

Kau jaga kaktusmu itu
Dengan penuh kasih sayang..
Walaupun kekadang jarimu tertusuk
Duri penuh berbisa..
Namun kau tetap tega menjaganya…

Saban hari..
Kau terus menjaga kaktus itu
Seringkali jua kau dilukai
Kaktus berbisa..

Kau masih mampu tersenyum..
Kaktus berduri terus berbisa.
Airmata dipipimu sering menitis
Akibat peritnya tusukan duri kaktus itu…

Namun…
Satu hari kaktus itu layu dan nak mati…
Air mata turut berlinang dipipimu…
Menitis setitis demi setitis…
Membasahi kelopak matamu…
Tidak sanggup kehilangan kaktus yang berbisa.

Tidakkah kau tertanya?
apa yang kaktus berbisa berikan padamu?
sanggupkah kau jaga kaktus itu
Yang sifatnya berduri dan berbisa?
kaktus itu tidak akan berubah wahai kawanku…
yang kan serinkali membuatmu terluka..

Kerana akulah kaktus itu..
Berduri dan berbisa
Namun kau terus sabar melayani karenahku…
Walaupun akhirnya
Kau yang akan terus derita dgn kehadiranku…

Maafkan aku
Wahai sahabatku…
Kerana kaktus berbisa ini telah seringkali
Melukaimu…


Friday, January 1, 2010

Tahun baru bagi seorg lelaki bernama SOLEH


malam sunyi..datang lagi..tercari2 aku erti reality..adakah hakiki itu tetap abadi??atau hanya ilusi yang mewarnai diri??

tertanya2 aku sendiri...dimana hilangnya diri, yang dulu selalu gagah melakari hidup ini, yang tak mungkin akan kalah dengan caci maki, tapi kini??seolah2 ramai yang membenci....

jam didinding virtz room menunjukkan sudah masuk 4.30pagi..kat sofa ada bunyi dengkuran enak black dahlia aka along, jeles aku akan kenyaringan bunyi dengkuran itu,hahaha..ngantok sebenrnya...disebelah kiri pulak kyusuk si syafiq dgn movienya..malas tegur...skang siaran tv3 sahaja yang on air..cerita impak maksima the series...
hari nie aku pakai jeans baru..hahah..teringat lak butir2 ym dgn aida tadi..hahahahah.."aku rasa aku ensem pakai jeans nie..sebab leh nampakkan bontotku yang macam ricky martin" hahahah..sengal lak aku!!

dah masuk tahun baru..tapi jiwaku masih kosong..aku kurang jelas sebabnya...bila ingat2 balik...rasa macam nak balik ke zaman study..banyak memori..malam nie aku akan senaraikan nama2 yang aku rasa aku ingat, banyak memberiku memori...
Siti Salmah Samsudin, Nursunarti syafie, fiesol alias, Allahyarham Yusof Sahkofi Muhammad, aha!!! budak Kbe 1147 (hahahha..rindunya kat dia..tu yang zaman sekolah menenngah...kat u lak tak terkira lak...insan pertama yang aku kenal kat uum...roslan. yang lain2 aku ingat kat PAK TAM, muaz, ctk, syu, ramai gak..tak tertaip lak...n tak terlupa..insan yang banyak aku susahkan..hahaha..AIDA adlina adit :P opss..budak fansuri gak..budak rdaksi, nik rosli..sape lagi eh...ramai la...mohd abd khadir gak..skang dah lecture dah dia kat uum tu..huhuh

kenangan yang tak boleh aku lupakan kat uum...banyak..yang paling aku tak leh lupakan..errrr...mangsa bunuh diri kat blok b..errr..depan mata..ishh..taknak la aku sebut :P

untuk tahun 2009..banyak yang aku lalui..teruk sgt2 awal tahun...aku start awal tahun dgn kesakitan yang amat..aku berhijrah kat taman desa k.l..ikot housemate pertama aku muddy..baik hati gler..designer...masa ni la aku dapat rasa kehidupan yang sebenar...sedey..aku keje mangment trainee kat watson..gaji ciput..awal2 tu masa lom dapat gaji, ada rm45je dalam wallet..fuhh...bayangkan nak tunggu dapat duit..huhuhuh..tapi aku leh survive gak..teruk gak la..masa nie sorg pun takde yang tolong aku..aku rasa semua kawan aku macam jauhkan diri..sebab sapelah au nie...fuh...
alhamdulillah..kenal dgn seseorg online..dia suh aku try aply kat opis die.. alt media sdn bhd...kat media prima..alhamdulillah...akhirnya aku dapat keje..thanks a lots helmi..kat sini la aku banyak lalui zaman2 penuh kegembiraan..kenal dgn nick yang tak henti2 bercakap..kelaka..hahah..tapi bila die cakap "sorry i am not in mood" kene hati2 la :P shahir yang lawak gak..hahha...mat gym..tapi cepat pengsan kalo kuat berlari :P syafiq yang cool, ramai lak kalo nak sebut semua..tapi semuanya macam telah bagi aku satu ruang hidup yang baru..yang membentuk hidup aku kini..thanks kat semua virtz team!!!! i love u all... kalo ada gosip baru..jgn lupa aku :P
pasal relationship?? :P hahaahaha..yang nie agak comlicated..so aku diamkan je.. :P

aku harap 2010 memberi aku lebih kebhagiaan..insyaallah..