Sunah Suka Sakura dot com

Wednesday, October 27, 2010

Pengalaman di U12-16 PPUM..

SElepas aku dah masukkan ke wad..aku tengok la bilik aku tu...Nie bilik untuk first class ker ape ni?? aku tak de lak mintak ditempatkan di bilik sebegini..urmmm..Aku ditinggalkan sorg2..ehhhhhhh...ape aku nak buat neh?? Bosannya.... So masa nie la gunanya hdset aku yang comel ini...Habis semua org aku msj borak2... Sambil tu terfikir gak, barang2 aku macam mane neh? berus gigi, sabun mandi etc...

Setengah jam kat situ..aku dah mula mati akal..kemudian datang seorg doktor dengan masknya.. nampak sopan dan begitu baik hati...Dr Barveen Siraj Zainul Abindin... Itulah namanya...tak tau kan org ape...heheh...tapi die bertudung..so aku simpulkan muslimah.. Baik dan cukup sopan... Suke cara die rawat aku...
Selepas die interview aku bak seorg wartawan dan seorg artis popular, die akhirnya blah dari sambil kata "Esok pagi saya datang lagi, saya nak buat pemeriksaan Hepatatis dan AIDS. harap awak bersetuju melakukan pemeriksaan tersebut" Seram sejuk aku dengar..bukan takot penyakit tu...tapi takot akan berdepan dengan jarum lagi.... Sejurus doktor sopan tu keluar, datang seorg jururawat pelatih masuk..bukan main ramahnya..buat aku rasa tak selesa..habis semua benda die nak tanye..dari status perkahwinan aku sampailah jumlah gaji dan saiz underware aku..pelik kan...

Lepak dengan nurse pelatih tu agak lama...So datanglah pelawat aku yang pertama..Die datang dengan begitu cantiknya...Orang paling cantik kat Dept aku..dan boleh disimpulkan paling cantik kat Media prima....Inilah orangnya...

Nurul Shuhada


Opsss...silap2..yang nie tak leh lawan budak pertama melawat aku lagi..die adalah.....

HELMI...RATU VIRTZ


Thanks Helmi sebab ko sudi jadi org pertama meh lawat aku..huhuh..siap bawak makana n lagi tu..dah la aku lapar..thanks... Tapi aku masa tu tak tau lak yang aku tak leh terima pelawat..Kesian helmi...tak leh masuk...Nurse yang lepak dengan aku tu tak izinkan..huhuh..

So malam aku pun bermalam kat atas katil wad ppum itu dengan begitu nyenyaknya...Around pukul 4 pagi..aku dikejutkan dengan lembaga putih kat sebelah aku.. Mengerikan...

Mula2 ingatkan hantu..Almaklumlah dok sorg2 dalam bilik yang besar itu..heheheh...rupanya Nurse yang baik hati..kejutkan aku untuk ambik tekana darah n suhu badan...serta bagi makan ubat...hehheheh..lepas tu aku sambung tido balik...

Esoknya aku sedar doktor masuk bilik...Doktor sopan itu...Tapi aku buat2 tak terjaga..sebab takot nak ambik darah..doktor tu siap kata "Awak tak yah nak buat2 tido"aahhahahaha potong stim tol doktor nie..wat malu jer... Bermulalah aktiviti pengambilan darah untuk kesekian kalinya..Sakit..6 botol penuh die ambik...Lepas tu die suntik ubat kat saluran air yang tealah diorg letak kat tangan aku sebelum ini...

berlalulah Hari pertama kat wad PPUM... Yang datang melawat Helmi, Daniel, Gaven, Bang Din dan Akak kesayangan aku....

HARI KEDUA.
Awal pagi aku bangun dan terus terkejar gi toilet..dan inilah hasilnya...

Sempat lagi aku snap pic nie walaupun tengah sakit.


Lepas batuk tu, aku terus ngadu kat doktor sopan...sekali lagi die kasi aku suntikan ubat... Terlelaplah aku buat beberapa jam selepas disuntik itu...

Dalam hari kedua aku takde dapat ramai pelawat..cuma dua orang jer...sorg budak rumah aku...datang tengahri sebab bawak duit untuk aku bayar kos rawatan..sebabnya esok aku nekad nak keluar wad..hehehe...

Malam lak Epul datang,Dalam pukul 9 die sampai..borak2 sampai la pukul 10.30 malam... hilang la jugak bosan aku neh..lepas die balik jer terus aku terlelap..takde lak Doktor sopan datang malam neh...baru nak bincang pasal kluar wad esok..hehehhehe

HARI KETIGA
Doktor datang dan bermulalah sessi perborakan yang mengambil masa agak lama iaitu 1jam.. perborakan berkisar tentang penyakit aku dan pengeluaran aku dari wad... Isi kandungan perborakan tak melepasi tapisan.. so tak dapat disiarkan... Doktor nasihatkan aku supaya sebelum aku balik aku pegi kedua jabatan di PPUM, iaitu bahagian dada dan juga bahagian mata untuk membuat temujanji yang seterusnya dan proses pengambilan ubat...

So pada bahagian dada, aku diberikan ubat dan dinasihatkan jgn sesekali tinggal makan ubat walaupun sekali..kerana effectnya sgt besar..dan dia ingin bertemu aku lagi dalam masa dua minggu dari sekarang... Oleh kerana ubat2 yang akan aku makan mungkin akan mengakibatkan aku rabun..jadi aku di sarankan pergi ke bahgaian mata untuk membuat temujanji...hasilnya...22, 11, 2010 adalah aku punya temujanji dengan doktor mata selepas ini..jam 9.30 pagi...

Sebelum aku berangkat balik, aku sempat berjumpa dengan doktor sopan..die memberi aku kad biru..dekat kad tu ada tulis aku punya temujanji sterusnya. 3.11.2010... untuk penjelasan hasil dari pemakanan ubat oleh aku.. so sebelum aku diberikan maklumat pada hari tersebut, aku diwajibkan melakukan x ray ke atas paru-paru aku. jadi sekeping lagi kad temujanji disertakan..huhuhuh..banyaknya temujanji.....

So segala urusan dah settle, nak balik!!! sms bebrepa kenalan rapat...semua keje...so aku terpaksa ambik teksi untuk balik kerumah..RM10 jer dari PPUM ke rumah...Sampai rumah aku rehat secukupnya..huhuhuh...Alhamdulillah aku dah bebas dari bilik kedap itu...



Tuesday, October 26, 2010

3 Hari 2 Malam..

Selepas dirawat di Kecemasan PPUM malam tu...Aku diberi surat untuk membuat rawatan lanjutan pada 18hb... Malangnya tiada siapa yang sudi menghantar aku ke PPUM pada hari tersebut...

So pada 19hb aku nekad pergi jugak..sebab batuk darah aku makin teruk...So seperti nekadku, 19hb aku sampai ke RUKA PPUM, number 0062, kira awal gak la aku sampai... Saatnya aku dirawat, Aku dah rasa lega bila doktor tak ambik jarum untuk suntik aku. Namun....dia suruh aku jumpa dengan staff nurse kat luar...Adoiya, lagi sekali sampel darah aku diambik... Tak cukup dengan itu aku disuruh untuk naik ke tingkat 1, jumpe dengan orang kat sane....Adoi adoi adoiya......lagi2 suntik... Kali nie aku disuntik di lengan kiri..bukan ambik darah...tapi masukkan sejenis cecair.. Sakitnya?? buat aku jerit..ahahaha akak situ gelak jer...

Dah darah dan diambik, Ubat pun dah disuntik, aku kembali berjumpa staft nurse yang pertama jumpa aku. Dia suruh aku hantar aku punya spesimen batuk kahak esok paginya....So berakhirlah rawatan susulan yang aku dapat pada hari itu...

Sampai dirumah, Aku batuk non stop. Sekali aku punya batuk darah kembali lagi... non stop sepanjang hari..memandangkan diorang nak aku punya sampel kahak, so aku simpan la dalam balang yang dibekalkan..semua 3 botol berisi kahak yang berdarah...

20.10.2010 (Hari hantar spesimen)
Terus masuk jumpe Akak Staft Nurse, kasi spesimen....Die pandang aku semacam. Kemudian die terus kasi aku sehelai kertas yang berwarna biru. Die suruh aku rujuk ke kecemasan sekali lagi..sebab sample yang aku bawak tu merisaukan die..Aduh...mesti nak suntik aku lagi neh!!!

Aku pun kembali ke Kecemasan PPUM, Jumpa Doktor Sofea...Doktor yang paling tak faham bahasa pernah aku jumpa.

Doktor : Awak sakit ape?
Aku : Batuk darah..bla bla bla...
Doktor : Saya akan ambik sample darah awak...
Aku : Doktor saya memang tengah mendapatkan rawatan disini.
Doktor : (tetap nak suntik aku)
Aku : sample darah saya dah diambik..untuk ape lagi sampel kali ini? saya sedang dapatkan rawatan disini.
Doktor : ( baru nak buka data pasal kesihatan aku kat pc die)
Aku : (dalam hati - bodoh punya doktor...dah banyak kali aku bagitau aku tengah dapatkan rawatan sini..tapi taknak bukak2 data aku)
Doktor : (bebel2 sorang) Awak tolong ke bilik number 13..

So masa tu baru nampak die belek2 data aku, x ray aku, etc... Tapi masih bebel2 dengan nurse yang lain...salahkan RUKA sebab menghantar aku ke wad kecemasan..
Aku di bilik 13 di pakaikan dengan alat2 besi kat dada, jari tangan, jari kaki.hoh??? macam kronik lak aku tengok.. Nak check aku ada sakit jantung ker tak. Sesudah tu, aku di panggil oleh doktor yang baru. Doktor pelatih kot.

Skang dari Doktor sofea yang tak faham bahasa itu, aku di check oleh doktor pelatin perempuan. Perkara pertama yang die nak buat, ambik darah nadi aku untuk tahu kandungan oksigen dalam darah.. Sakitnya, hanya Tuhan yang tahu..sampai hari ini sakit. Dah dapat darah, mesin nak analisa darah lak rosak..so die kata aku kene tunggu lagi dua jam untuk mengetahui keputusan.

Dipendekkan cerita, Aku dipanggil lagi sekali..kali ini doktor lain lak....persoalan2 yang same macam doktor2 sebelum ini. jawpan aku tetap sama gak. So kesimpulannya, aku ditahan wad.

Dari pukul 8pagi, sampai la 5.30 petang.. akhirnya baru settle rawatan aku hari itu. Diakhiri dengan kemasukkan aku ke wad U1216..



Monday, October 18, 2010

Mungkin Tuhan masih mahu aku teruskan hidup...

Macam biasa...pegi keje dengan sakit dada n batuk2...org asthma la kata :P kat opis banyak duduk kat kerusi jer..tahan sakit dada..taknak org perasan...hehehehe...orang buat lawak aku gelak gak..tapi gelak cover2....

Balik keje, janji dgn epul nak gi makan MCD..nak try Fries shaker ape tah..dengar kata sedap...so macam biasa la...epul tunggu kat depan Sri pentas jam 11...lepas keje terus gerak gi MCD...sampai situ..order dua resepi..hehehe..bubur ayam MCD ngan Fries mc shaker tu...so melantak la kitorg berdua...




DAlam MCD aku dah mula rasa tak sedap makan..so aku terus ambik angin lepak kat luar....dalam 3 minit aku masuk balik...duduk tak sampai seminit..rasa lain macam...so aku terus blah dari situ..Epul turut ikot blah...so menuju kerumah la maksudnya...nak singgah kat 7E sebab cadang nak beli panadol...lom sempat sampai panadol...aku batuk2...dan tanpa aku perasan ada darah kat tapak tangan...batuk tak henti...so suruh epul henti kete..nak turun muntah...Masyaallah.....Banyaknya muntah darah aku...saat tu aku rasa macam ada tak kene dgn paru2 aku..rasa macam die dah stop pam darah...lemah badan yang amat...Macam biasa, kalau ada masalah...org pertama aku cari adalah Daniel..call daniel..tanya mana aku nak gi...die suh aku gi hospital jer...Aku degil..suruh Epul hantar aku ke Klinik 24 jam TTDI...sampai kat sane...Klinik taknak terima aku..sebab muntah darah aku terlalu teruk....Terpaksa la telefon Along suh hantar kat PPUM...time nie aku dah rasa nyawa aku cuma tinggal separuh...aku rasa nak call semua org yang aku syg..tapi..aku taknak risaukan diorg lak nanti...aku terus rebahkan kat atas kerusi kete Epul..sambil tunggu Along...time tu aku tak leh berfikir dah..tak sedar apa yang berlaku...tibe2 aku rasa aku dah kat PPUM...

Dalam sejam kat situ..aku dah dapat bernafas dengan ok sikit...masa tu baru leh borak dengan Along...Lebih kurang 2jam lebih tunggu baru nama aku dipanggil untuk dapatkan rawatan...Doktor india la plak..dah la cakap pun aku tak faham...

Doktor : Awak sakit ape?
Aku : Muntah darah..
Doktor : Banyak mana muntah darah tu?
Aku : Banyak....
Doktor : saya tanye banyak mane!
Aku : (dalam hati..die nak aku jawab dengan mililiter ker ape neh?? aku takde lak sukat..urmmm) Lebih kurang satu mangkuk...
Doktor : ok saya akan ambik darah, Tambah air, X ray badan awak...
Aku : (semua pakai jarum neh...aduhhhh)
Doktor : saya punya shift dah habis...so nanti Kawan saya akan ambik alih ...
Aku : Senyum...

So bermulalah aktiviti menyuntik..amatlah sakit..aku tak suke...mula2 suntik lengan untuk letak air dalam badan...lengan sebelah kanan...Kemudian Lengan kiri lak die suntik ambik darah..huhuhuhu...Tak cukup dengan tu...doktor nie liwat aku dengan jarumnya kat bontot aku..TAK SUKE!!!!part paling sakit dan sedih...Dah suntik tu, die nak lepas tangan lak..suh aku gi jumpe doktor yang satu lagi..huhuhu..Destinasi seterusnya aku kebilik x-ray...kat sini aku dibogelkan dan suruh pakai kain pelikat diorg...siap tanye..."underware awak ade besi?" Ape die ingat aku nie penari bogel ker ape nak exsesori besi bagai...errr...

Last part...aku dibawa ke bilik tambah air...kat sini aku rasa tenang sikit...org2nya baik...doktor yang ambik alih pun baik jer...sambil air dimasukkan dalam badan aku, Doktor datang dan borak2...

Doktor : Awak dah lame dah sakit?
Aku : Lebih kurang sebulan doktor.
Doktor : Lama tu..awak tak dapatkan rawatan??
Aku : dah lebih 4 klinik swasta saya pegi..Tapi diorg cakap saya asthma..dah lebih rm500 dah neh habis (dalam hati - eh perlu ker aku mention benda ni??errr...malunya)
Doktor : Aha, awak memang ada Asthma, tapi effect dari situ awak ada jangkitan pada paru2..awak buat keje berat ker? maksud saya awak keje kat tapak binaan?
Aku : tak la doktor..saya keje opis jer...mengadap PC.
Doktor : Awak tidak merokok n minum arak kan?
Aku : Aha ...memang takde...
Doktor : Ok Soleh...Hasil dari pemeriksaan darah dan x ray, kami dapati ada jangkitan pada paru2 awak...(sambil bawak gi tengok x ray aku) hitam dibawah paru2 sebelah kiri awak, kemungkinan besar awak menghidap Broncitis.....jadi awak perlu datang lagi sekali pada 18hb untuk pemeriksaan lanjut...Mungkin juga penyakit ini datang lepas awak menghidap Asthma..ini kerana jika seorg penghidap asthma itu melakukan kerja berat...paru2 mungkin gagal untuk berfungsi seperti biasa...awak mungkin terlalu penat melakukan sesuatu..seperti berlari atau lain2..dari situ mengakibatkan paru2 gagal berfungsi.jadi awak akan sakit dada dan darah akan kluar dari batuk dan muntah awak...jadi disini saya nasihatkan jangan melakukan aktiviti yang mungkin buat anda rasa penat..sebab saya risau paru2 awak akan terus gagal berfungsi...
Aku : (tekun mendengar...nak nages pun ade..tapi aku senyum jer...)
Doktor : Harap awak datang untuk pemerikasaan lanjut...
Aku : i will (chewah..bercakap omputeh lak aku)

Lepas doktor tu blah...aku terus terfikir...takkan la sebab aku berjalan gi opis tiap2 hari tu leh buatkan paru2 aku gagal berfungsi...urm...

Dalam pukul 5.30 pagi semua dah settle... So nak balik rehat kat rumah la...balik jer rumah aku terus terbongkang...



Sunday, October 10, 2010

Aku takkan bersuara....

Sanggupkah kita menjadi beban untuk org lain???? Inilah persoalan yang bermain difikiran aku sekarang...Mungkin akan ada insan yang sudi menggalasnya bagi pihak anda..namun sanggup dan tegakah kita biarkan die menggalas beban itu sedangkan ianya milik kita??? Titisan air mata ini kalah lagi pagi ini.... Aku lebih sudi dan rela menggalas segala keperitan, kepayahan, kesakitan yang aku alami dari turut dirasai oleh org2 yang begitu ambik berat pasal diriku... Sudah cukup dan mewah kesakitan yang telah aku kongsi dengan mereka...cukuplah sampai disini... biarkan aku menangis sendirian sekali lagi....

“Ady...kenapa ady sekarang terlalu pentingkan diri..kedekut... Kenapa Ady nak tanggung masalah ini sorg2?? Apa yang diminta cuma sedikit senyuman dan kebahagiaan dari Ady... Tapi sedikit kepedihan yang Ady tanggung sikit pun taknak dikongsi...Akak benci ady..benci!!!” (air mata die mengalir...suara sekat2) aku tak mampu terkata...cuma diam seribu bahasa...

Sejak hampir dua bulan aku rasa sakit ini... Tapi apa yang aku pamerkan dimata tidak sederita didalam...Memang jika diamati, dilihat dengan mata kasar...aku masih sihat seperti insan2 lain... Bukannya ada penyakit yang kronik yang mampu buat hidup aku bertukar 100%...Namun rasa tersiksa ini sebenarnya sudah tidak tertanggung... Aku bayangkan apa la rasanya perasaan mereka yang menghidapi kanser atau penyakit2 kronik yang lain... Aku yang baru disahkan mengidap athma ini pun sudah tak tertahan .... Nafasku tersekat, Pandanganku Gelap, Dadaku sesak, Jasadku lemah....

Nengada kan aku?? hehheheheh..tapi kalau sape2 yang ada lelah macam aku gak...mesti korg dapat rasa apa yang sedang aku alami..dah la aku baru nak menjinakkan diri dalam bidang kelelahan ini...Berjalan gi opis pun dah rasa semput..Sampai2 opis terus suara jadi alternatif... Adoiya.....